02 september 2009

Kooliaasta algus.



Isiklikest kogemustest võin öelda et 1. september polnud koolipõlves kõige lõbusam päev. Õigemini, septembri esimene päev oli lõbus küll koos uue vormi, kooli- ja klassiõdede tuules hõljuvate lehvide, arvukate lillesülemite ja muu sellisega ent sellele järgneva üheksakuulise keberniidi oleks võinud seniilsusest pakatavad naisõpetajad endale hoida.
Samas, teekond on nüüdseks läbitud ning allakirjutanu kogemuse võrra rikkam.
Võõrustajapere 8-aastane koolipoiss Nazar oli ka seda meelt et osad vutimängud jäid tagumata, hommikused kella üheksani kestvad uned magamata ning arvukad muudki tähtsad asjad pooleli ent teha polnud midagi - hommikul uus ülikond selga ning kella üheksaks kooliõuele saatusekaaslaste sekka.
Kaks aastat tagasi siin olles olin tunnistajaks tema koolitee algusele ning selle kahe aasta jooksul oli kool uue vastu vahetunud ning tänavu alustas ta oma 3. klassi õpinguid kodulähedases, selle aasta märtsis värskelt renoveeritud ja avatud 8-klassilises õppeasutuses.
Kooliõuel näitasid suurimat elevust välja mõistagi esimese klassi juntsud sest nad polnud endale veel teadvustanud, mille konkreetsega end sidumas on. Vanematel traditsioonilised liigutuspisarad jne.
Ma ei oska öelda, kas poolteist tundi on õige ajaühik aktuse pikkuseks, arvestades et lapsed on suvi läbi ringi jooksnud ning väiksematel puudub kogemus nii pikaks paigalseismiseks ent kõnepidajaid oli palju ning kõigil mõistagi kõvasti tähtsaid nõuandeid algavaks õppeaastaks. Inimestel on keskmiselt ikka kombeks ennast üle tähtsustada ning arvata, justkui on nende suust tulev jutuvada see, mida kõik silmad pärani kuulata tahavad. Platon on kord öelnud et “ loll mees räägib selleks et rääkida, tark selleks et midagi konkreetselt öelda “ ning isiklikult kirjutan sellele steitmendile kõigi liikmetega alla.
Poolteist tundi mõttetuid kõnesid ning paigalseismist selleks et lõpuks ometi fikseerida koolidirektori väljakuulutatud päästev lauselõige : Kuulutan õppeaasta 2009/2010 alganuks ! - pole ehk see mis päevast meeliülendava teeks ent taaskord - mida mina neist asjadest tean ?
Peale klassijuhatajatundi kerge inforünnak ka lapsevanematele ning lõunaks koju. Vahetasime riided, käisime shoppasime koolipoisile vajalikud vihikud-pliiatsid-muu staffi ning sarnaselt paljude teiste peredega tähistasime kooliaasta algust Mäktoonaltsi lõunaga. Kord aastas võib globalistidele ju sõrme anda.
Kuulutan õppeaasta 2009/2010 alganuks !