19 august 2009

Linna sümbol



Tähtsaimaks linna sümboliks on seda tõenäoliselt patt kutsuda ent koloriitsemaks viimase aja uusehitiseks päris kindlasti.
M2 teed pidi linna sisse sõites on võimatu mitte märgata kolm aastat tagasi avatud uut Rahvusraamatukogu.
Pimedal ajal on märkamine võimatu sest ümarat kera, mis tuledesäras pilku kõidab, ei saa hoomamata olla. Ma ei tea kuidas kohalikud seda kutsuvad ent palju muid variante kui “ diskopall “ sel olla ei saa. Õhtusel/öisel ajal särab kogu kera tuledest ning need muudavad teatava tsükli tagant ka värvi.
Nagu mujalgi maailma avarustes kõige uue ja radikaalsega, oli ka sellele ehitisele algselt palju vastaseid ehk kas ta ikka sobib ning miks just selline.
Olen ennegi siis blogis kirjutanud ( näiteks seoses planeeritava Eesti Rahva Muuseumiga ) et sellised omanäolised uusehitised lihtsalt tuleb jõuga ära teha. Identseid ja sootuid klaaskuubikuid oskab meist igaüks genereerida ent ehitisi mis linna üheks sümbolitest saada võiksid, mitte iga Jüri.
Selge on see et mingi osa ühiskonnast on ja jääb tagurlikeks, kes alati eelistaksid minna kuldset keskteed ning piire mitte lõhkuda. Seetõttu tulebki teatavad otsused jõuga läbi suruda ning vaatamata koerte haukumisele karavaniga edasi liikuda.
Kui kasvõi praegusel ajal vaadata tõenäoliselt ühe populaarseima suveniiriartikli - külmkapimagnetite - valikut siis ca. poolte peal on teemaks raamatukoguhoone oma erinevates variatsioonides. Kirikuid, kloostrimüüre jne. on paljudel linnadel, kerajast raamatukogu ei.
Kohalike pahameele kutsus mõistagi esile ka rohkete subbotnikute ehk vana kooli laupäevakute esinemine, sest linnaelanike panus ehitise valmimisse oli suur.
Mina olin alguses seda meelt et kogu hoone on lugejate päralt ent päris nii see siiski pole. Külastajate käsutuses on kolm alumist korrust ning kogu kerajas osa kuulub arhiivile.
Esimest korda maja külastades on vajalik liikmepilet teha, mis maksab 6500 rublat ja kehtib viis järgmist aastat. Peale seda avanevad su ees arvukad lugemissaalid, õdusad nahkdiivanitega nurgakesed kus lugeda, kohvik ja internetikeskus. Kojulaenutus toimib ning ca. 20 minutiga on kliendi käsutuses ükskõik milline arhiivist leiduv teos.
Omaette elamuse saab muidugi 23. korrusel asuvalt vaatetasandilt, kuhu saamiseks tuleb siiski maja taha jalutada ja peale 3500 rublase pileti soetamist eriliftiga sõita. Õhtusel ajal, tuledesäras linna vaadates on rahuolu avaneva vaate näol garanteeritud.
Eikä siinä vielä kaikki.
Kuna maasvedelev raha on vaja üles korjata, siis on pimedal ajal võimalik hoone peale oma reklaami või sõnumit paigutada. Tekst on 9-meetriste tähtedega ning jookseb paremalt vasakul, tehes kogu hoonele tiiru peale ja jätkab hoone peal keerlemist kuni reklaamiraha jätkub.
Näiteks kui keegi soovib avaldada järgnevat teksti: “ Kallis Peeter. Armastan sind palavalt ning olen truu surmani. Sooviksin sinuga abielluda ja saada hästi palju ühiseid poiss-lapsi ent neist samamoodi eeskujulikke keiinimesi kasvata. Sinu Toomas “, siis usun et see osutub võimalikuks.
Reklaamihind on 70 000 ( 275 EEKi ) rubla minut.