02 september 2009

Donbass Arena



Praeguste plaanide kohaselt toimub 2012. a jalka-EM ühiselt naabermaades Poola´s ja Ukraina´s. Praeguste plaanide seetõttu et seoses kriisi ning ka muidu segaste rahastamisskeemidega on ukrainamaa suutlikkus pooli mänge võõrustada küsimärgi alla seatud ent eks aeg annab arutust.
Teatavaid samme ollakse siiski tegemas ning parimaks näiteks asjade edenemisest oli 28. augusti õhtul suurejooniselt avatud Donbass Arena maa idaosa tähtsaimas tööstuslinnas Donetsk´is.
2006 a. nurgakivi saanud ning ametlikult 50 149 pealtvaatajat mahutavat pesuehtsat jalkastaadioni nimetatakse Ida-Euroopa modernsemaiks ning ehkki ma pole isiklikult kohapeal käinud, ei hakka väidetut ümber lükkama. Pildid annavad aimu et 400 miljoni USD eest on tõepoolest suurepärane tulemus saadud ning nelja-aastane ehitustöö pole hukka läinud.
Donbass Arena sai uueks liikmeks UEFA 5* Elite-staadionite nimekirjas kuhu kuulub pisut üle 20 vutihälli üle Euroopa, kes peavad karmidele tingimustele vastama kaalukate mängude võõrustamiseks. Minimaalselt 50 000 istekohta, väljaku pikkus vähemalt 105 meetrit, valgust 1400 Lux´i jne on ainult mõned nõudmised pikas ning põhjalikus nimekirjas. Inglismaa jalkastaadionitest kuuluvad näiteks ainult kaks väljavalitute sekka: Old Trafford ja Wembley.
Nagu ütlesin, oli avamispidu slaavipäraselt suurejooneline ning millegi arvelt kokku ei hoitud. Esinejate nimekiri eeldatult mitmekesine kuni maailma absoluutse tipuni välja: kohalik täht Svetlana Loboda ( Eurovision 2009 Anti-crisis girl ), vene Dimtsik ( Dima Bilan ) ning võiks öelda suurima rahvusvahelise mõjujõuga meelelahutaja Beyonce, kes spetsiaalselt selleks avaürituseks oma turnee katkestas ( katkestamise põhjust on mõistagi ääretult raske ära arvata - sügav armastus jalgpalli vastu, mis muu ). Beyonce tuli, laulis Crazy in Love + minu jaoks kaks tundmatut pala, kaseeris hunniku rohelise läikega kupüüre ning läks hõlmade lehvides.
VIPtribüün kubises valdavalt kohalikest tuusadest ent ühe vägagi huvitava tähelepaneku võis teha. Et siinsel maal on järgmise aasta jaanuarikuus aset leidmas järjekordsed presidendivalimised, siis käib valimisvõitlus mõistagi juba täistuuridel. VIP´pe tutvustades leidis kaamera kiiresti istuva presidendi Viktor Justshenko ning endise peaministri Viktor Janukovitshi. Kui aga järg jõudis valitsusjuhi Julia Timoshenko, kes ka kandideerib, kätte ekslesid kaamerad tükk aega enne kui ta tavaliselt tribüünilt, n-ö. rahva seast istumast, üles leidsid. Suhteliselt odav trikk mõistagi ent vähemharitud pööblikontingendile tõenäoliselt mõjuv ning muljetavaldav.
Kokkuvõtvalt võib öelda et Donetsk´i Shahtar´i vutimeeskond sai enda käsutusse staadioni mida pole põhjust häbeneda ning ehkki eelmisel õhtul oli Monaco sinivereliste silmade all Euroopa Superkarika finaalis FC Barcelona minimaalset paremust tunnistatud, polnud pettumust ülikonnastatud mängijate nägudelt välja lugeda kui nad tseremoonia lõpus murule astusid. Tulevad uued vastased ja uued mängud ning näiteks Shahtar´i ootavad Euroopa Liiga J-alagrupi kohtumistes belglaste Club Brügge, prantslaste Toulouse FC ning serblaste uhkus FK Partizan.