10 august 2009

Velikie Luki ja muud toredad kohad



Jätnud kasutamata oma privileegi Opotshka võõrastemajas, lahkusin 10 tundi enne check out´i saabumist ehk 13.30 .
Peale tee-äärse kaljakäru juures tankimist võtsin suuna Velikie Luki peale, kilomeetreid sinna pisut üle saja. Kella kolme ajal olin kohal ning lasin end Matrossovi memoriaalini juhatada.
Velikie Luki all toimusid 1941-1943 aastani suured lahingud ning selle tagajärjel tehti praktiliselt kogu linn maatasa. Lahingute ulatusest ja raskekujulisusest annab märku linnale osutatud „ väikese Stalingradi „ tiitel. Ka eesti sõjamehi on siinsetes muldades hulganiselt puhkamas.
Memoriaal ise on muljetavaldav alates sõjamuuseumist lõpetades Matrossovi mälestusmärgi ja igavese tulega.
Vajalikud klõpsud teinud, oli peale tankimist aeg suund Smolenski peale võtta kuhu tahtsin õhtuks kohale jõuda. See tähendas ca. 220 km läbimist ning ausalt öeldes oleksin ise alguses ühte teist teed kütma pistnud end ühe tanklaonuga konsulteerides anti mulle hoopis suund Usmili peale ning lõpp-kokkuvõttes oli see tõenäoliselt ka õige otsus. Tee oli ääretult hea ning lookles väikestest ( ja paljuski väljasurnud ) küladest läbi.
Enne sihtkohta jõudmist tegin veel ühe peatuse Velishi nimelises asulas ja kütsin viimased sada kilomeetrit kohaliku rull-noka järel Smolenskini välja.
Nüüd olen päeva kohapeal veetnud ja linn meeldib. Praegu on kell 23 ning tunni aja pärast seisab ees plaaniväline autosõit pealinna Moskvasse, kuhu on 390 km ning peaks hommikuks kohale jõudma. Sellest aga järgmine kord.
Pildil müüakse Velishi asulas maja nr. 109 Engelsi tänaval. Olemas banja ( saun ). Müüjaks tõenäoliselt Vanja.