09 august 2009

2 in 1



Velikij Novgorod leidis ürikutes esmamainimist aastal 859 peale kristuspoja daatumit ning tähistab tänavu seega oma 1150. aastapäeva.
Pidustused on ette nähtud pidada septembrikuus ning seda kõrgeimal võimalikul tasemel. Loetakse ju lisaks Vene Õigeusu Kiriku alguse saamislinna staatusele teda ka kogu Vene riigi sünnihälliks.
Tähistamine tuleb siis pidulik ning suurejooneline ning seetõttu on linna vuntsimine praegu täies hoos.
Laupäeva hommikupoolikul külastatud Kreml oli aga küll veel, vaatamata ka sel päeval tööl olnud sadade ehitusmeeste ja – naiste pingutusele, vägagi pooleliolev ning ma kahtlen sügavalt, kas kõik ikka pa planu valmis jõuab. Või kui mingi imega jõuab, siis koheselt peale pidustusi alustatakse sanitaarremondiga nagu slaavi kultuurruumis kohane on.
Oli mis oli, Kreml ise on vaatamata remonttöödele, külastamist väärt.
Püha Sofia katedraal mille kellatornis asub tagasihoidlik, 30 tonnine tornikell; 1862. a pärinev Venemaa Milleeniumi monument; kirikuid – muuseume. Kõike seda on ning paar tundi mööduvad lenneldes.
Teine samal päeval külastatud Kreml asus Pskovis ( Pihkvas ) ning on samuti külastamist väärt. Restaureerimised on reustaureeritud ning tulemus suurepärane. Üleüldse oli kogu jõeäärne piirkond eeskujulikult korda tehtud.
Pildil Pskov´i ( Pihkva ) Kreml.