16 august 2009

Valgevene pisaraid ei usu



Trip.ee´st Valgevene sektsioon lahti lüüa, siis eriti palju postitusi sealt ei leia. Küll pean nentima et nende vähestegagi tutvunud, panin tähele et maarjamaal on ka teisi kellele kõnealune riik meeldib. Siiani olin seda meelt et vaid mulle ja Jako´le on see maa südamelähedane.
Tõsi, ühes postituses võttis keegi sõna ning ei soovitanud mingi hinna eest autoga ( ja põhimõtteliselt ka ilma selleta ) siia tulla ent see seltsimees pole usutavasti oma elu jooksul Tõrva piiridest kaugemale jõudnudki. Tõrvas seevastu on turvaline olla.
Vaatasin blogi sissekannetest järele et esimest korda astus mu jalg Valgevene pinnale viis päeva rohkem kui kaks aastat tagasi. Samasuguse intervalliga külastusi jätkates oleksin 2049 aastal siin maikuu alguses. Mis siis teist oleks ? Sibulad õitseksid ? Petersell ? Seelikud oleks peale talve mini-mõõdustikus ?
Vitebsk linnana on kaunis ja hooldatud, seda märkasin ka esimese külastuse käigus ent siis tegin linnale pisut ülekohut ning veetsin siin vaid ühe öö. Seekord kasvatasin seega panuseid ning peatusin kolme öö võrra. Selle aja jooksul jõuab nii linna arhidektuuri-, spordi- kui meelelahutuspoolega tutvuda ning on täiesti piisav et suhteliselt ammendav pilt saada.
Üleüldse, sõitnud eelmine kord riigi praktiliselt risti-põiki läbi, tegin selektsiooni linnadest mis tõeliselt meeldisid ning seega liigub mu marsruut Vitebsk - Minsk - Gomel trajektooril.
Ainuke asi, mis eelmine kord häiris, oli majutusega seotuv bürokraatia ehk riiklik võõrastemajade poliitika, mis nägi ette ühe tariifi kohalikele ja venemaallastele; teise aga lääne turistidele. Gomelis hammustasin selle läbi ning ööbisin raudteejaama külalistetubades, kus taks ühine ja sama taktikat kasutasin nüüd siingi. 40 000 eest ( ca. 10 eurot ) sai koha kaheses ( ei-tahaks-seda-sõna-küll-kasutada-aga ) euroremonditud toas koos konditsioneeriga. Tõeliselt head tingimused, ainuke asi et seoses veetrassi remonttöödega puudub kogu linnas soe vesi paari nädala jooksul.
Täna päeval võtan suuna Borissovi poole, kus võib-olla väga palju vaadata pole ent sellevõrra suuremat huvi pakub kohalik staadion, millel kodumeeskond BATE peab õhtul kell seitse järjekordse matshi Valgevene meistriliigas.
Lõpuks suur kummardus Eesti Välisministeeriumi ees.
On inimesi ja organisatsioone, kes kaagutavad ammu enne kui muna munetud on ning üritavad juba varem end võimaliku saavutuse aupaistel praadida ehkki põhjust selleks pole ja pahatihti jääbki niimodi munagi munamata.
Samas on inimesi ja organisatsioone, kes teevad teo ära ja alles siis annavad sellest avalikusele teada nagu näiteks käesoleva näite puhul Välisministeerium.
Mina isiklikult pole kuulnud eesti keele süvaõppeprogrammist Vitebski linnas ent igal juhul juba pikemat aega on populaarsel filmiprogrammil TV 1000, mis kaabelvõrgustikest saadaval, kogu linnas eestikeelsed subtiitrid.
Maksumaksja raha pole hukka läinud. Tubli, Välisminn !!!