13 august 2009

Smolensk, Smolensk ...



2007 a. rahvaloendus andis siinse linna elanikearvuks 316 500 ühikut ning see võib väga hästi ka paika pidada.
Pisut väiksem kui Tallinn ja natuke suurem kui Kohila. Tõsi, seda nendin mina mitte kohalikud.
On omad tööstuskompleksid ning käib kibe ehitamine ehkki rasked ajad pole ka seda linna kahe silma vahele jätnud ent nagu Venemaal ikka - halbadest asjadest ja aegadest eriti rääkida ei taheta. Tuleb ju uudistestki kõike muud ( kaasa-arvatud kolm viimast päeva Tallinna pronksõduri järjekordsest rüvetamisest ) kui reaalset kajastust riigis valitsevale olukorrale. Teisisõnu, kel interneti käepärast pole, omab makromajanduslikult pisut kitsamat ülevaadet riigis toimuvast.
Mõned tähelepanekud linnast:
* Trammipark ja rööpad, mis välimuse järgi pärinevad 13 saj. ja peale seda rekonstrueerimist näinud pole - on kohutavas seisukorras. Sagedased on juhud kui trammivasikas rööbastelt maha sõidab n-ö. rahva hulka, mõlkides mõne auto ära. Järelikult neid juhtumeid pole siis piisavalt et midagi ette võtta.
Ise tegin ükspäev turisti ning sõitsin kaks tundi trammiga ringi ( on 3,4 ja 7 liin ) ning polnud häda midagi. Ostad kondukturi käest 7 rublase pileti ja muudkui naudid.
* Turukaubandus õitseb nagu vanal heal ajal ning osta saab kõike. Eks see pisut imekspandav ole, miks rahvas ikka veel odavat hiina ja türgi staffi turult soetab ehkki linn on riidepoode täis ning alesidki piisab ent eks harjumusi on raske muuta.
* Spordipoodide osas on olukord nutune. Leidub palju väikeseid poekesi ent suuri, kus valikut oleks ja võrdlusmomenti kasutada saaks - netu. Samas, need väikesedki on sellised et ehkki vähemalt minuarust on suht suvine olemine praegu, katab ca. neljandiku kaupluse tootevalikust suuskade ja uiskude väljapanek. Noh, aga kaugel see septembergi siis enam on ? Tähendab detsember.
Klient, nagu ikka, surub end poodi selleks et müüjate mõnusat äraolemist rikkuda. Näiteks ühes spordipoes arutasid kaks müüjat omavahel lõvide ja skorpionite ühtesulamise võimalusi ja kolmas puhus seebimulle. See, kas eelpool mainitud tähemärgid omavahel harmoneeruvad, jäigi arusaamatuks.
* Kinnisvara on räige hinnaga ja mingist 50% hindade korrigeerimisest on asjad väga kaugel. 3% langus leiab uudistes kajastamist.
Uusi kortereid müüakse karpidena ning kahetoalise hinna suurusjärk on 6 milj rubla. Kümme aastat vanas majas maksab renoveeritud kahetoaline 10 milj. Võrdluseks õpetaja palk on 5-6000 rubla ja ega arstide omagi palju kõrgem pole. Külalollist ehitaja saab 20 000 +
* See käib pigem kogu Venemaa kohta ent krediidiprotsendid on räiged. Autoliisingu ja eluasemelaenu aastased intressid liiguvad endist viisi 20-30 vahel. Lääne pangandusmaailmas levinud 3-6-3 printsiip: hommikul 3% raha maailmaturgudelt sisse, lõunal 6% lollidele klientidele välja ja kell kolm pärastlõunal golfiväljakul on siin omandanud 3-30-3 kuju.
* Ruuporitest tuleb meeleolu tõstvat muusikat mitmel pool linnas nagu vanal heal ajal.
* Moskvasse pääseb ca. 15 rongiga per päev ning pilet platskaardile 500 rubla, kupee 1350. Viietunnine bussi- ja marsrutkareis suurusjärgus 500.

Täna hommikul on siis see moment mil linnast lahkun ning pärastlõunal jätan kogu riigiga hüvasti. Ees terendavad Valgevene heas korras teed ja maalilised bussipeatuse ootemajad.
Rubla ühikuna jääb samaks ent kui siinses riigis saab euro eest 46 rubla, siis naabri juures 4000. 250 eurot ja miljon sõrmede vahel.
Pildil Suur Õpetaja kohaliku administratiivhoone ees.