15 veebruar 2008

La Paz - Potosi



Et pealinnast liiga masendavat muljet ei jääks, siis tegelikult polnud linnal viga midagi. Jutte kriminaalsuse laiaulatuse kohta oli palju, ent juttudeks need jäidki. Nagu alati. Fakt on see, et oma kaasasolevast maisest varandusest ning esihammastest võid ka Tallinna Kaubamaja ümbruses ilma jääda, selleks pole vaja siia lennata.
Seega need neli päeva – kolm ööd, mis seal peatatud sai, olid toredad ning jään linna heaga meenutama.
Üks mida eriti tahaksin ära märkida: kui keegi soovib endale alpaca-tooteid ehk salle, kindaid, mütse, poncho`sid, siis need on Boliivias tunduvalt odavamad kui Peruus. Kui on huvi ning mõlemas maas käimine.
Aga edasi. Kolmapäeva hommikul kell kaheksa buss alla ning kolme ja poole tunniga linna nimega Ururo. Linn mis millegi muuga silma ei paista kui veebruarikuus aset leidva karnevaliga ning kus ma lihtsalt vahetasin bussi. Keskpäeval uus buss ning viietunnine sõit Potosi nimelisse linna.
Potosi linnana ei öelnud mulle kuu aega tagasi veel midagi ning usun et ka paljudele teistele lugejatele. Tegu on siiski merepinnast võttes maailma kõige kõrgemal asuva linnaga, nimelt 4060 m on number, mis välja käiakse. Loomulikult on kõrgemal asuvaid mägikülasid maailm täis ent sellise suurusjärgu linna ( Potosi elanike arv on pisut üle 150 000 ) enam kõrgemal ei ole.
Kolm sajandit tagasi oli tegu suurima ning rikkaima Lõuna - Ameerika linnaga, seda eelkõige siinsete hõbedakaevanduste tõttu ent sellest järgmises loos.
Vastupidiselt ootustele on siin shortsiilmad ning päeviti on tõenäoliselt üle + 25 ehk märgatavalt rohkem mida ma sellisel kõrgusel oodata oskasin. Shortsid ootasid muide alates Lima`st reisikotis oma järge, sest kuni eilseni olid pikad püksid moes.
Õhtul kell viis kohale jõudnud, leidsin natukese aja pärast 30 bolivianos`elise ( 4 USD ) öömaja ning läksin reisibüroosid läbi kammima, sest ka siia linna ei tulnud ma pelgalt selle kõrguse ning tiitli tõttu ( ok, see oli muidugi ka tugev argument ).
Plaan paigas võis uus päev koita.
Pildil Ururo – Potosi buss tegemas pooletunnist “ lõunat “ keset viietunnist reisi.