10 veebruar 2008

Erythroxylum coca



Mõni sõna siis ka uuest eesti kuumade meeste spordialast, nimelt kokaiinikullerlusest.

Kokaiin (C17H21NO4) on kristalliline tropaanalkaloid, mida saadakse kokapõõsa lehtedest. See on kesknärvisüsteemi stimulant (erguti) ning söögiisu vähendaja, mis loob tarbides eufoorilise heaolutunde ning kõrgenenud energiatunde.


Niimoodi kirjutavad siis minust targemad mehed ja mul pole nende jutus põhjust kahelda. Tõenäoliselt on sama lõiku lugenud ka need kümned diilerihakatised kes silmis sära, teekonna siinsele mandrile on ette võtnud. Et maarjamaale kapaga kuulsust tuua.
Quito`st Cusco`sse lennates ja ameerikamaalase Derrick`iga maailma asju arutades küsis ta minult sellise küsimuse et kes on kuulsaim eestlane või keda tema teada võiks ? Küsimustele eesti pinnavormide, kliima, maavarade, ( olematu ) ekspordi kohta suutsin ma vastuseid anda, selle küsimuse puhul ... Keeldun uskumast et ta teab Pärt`i, Järvi`t, ( lahkunud ) Kross`i või mõnda muud kaasaegset eestimaa esindajat. Ma siis pakkusingi et kokaiinidiilerid võiksid olla need, kes meie väikeriigi maailmakaardile joonistavad. Ta naeratas.
Kokapõõsast võib siinsetes riikides vabalt viljeleda ning seda on tehtud juba aastasadu nii inkade kui teiste rahvaste poolt. Inkad olid aga esimesed kes selle taime mõnuomadused avastasid. Üksikuid näiteeksemplaare arvesse võtmata mõnes maailma botaanikaaias, siis vabalt viljeletakse seda põõsast ainult siinsel kontinendil.
Nagu ütlesin, kasvatada võib siin vabalt, ainult pulbriks ei tohi lehti töödelda. Ja keegi seda ju ei teegi. Oh ei, muidugi mitte.
Kokapõõsa lehti kasutatakse laialdaselt siin kõrgusehaiguse ehk soroche vastu võitlemisel. Peamiselt on kaks moodust nähtude vähendamiseks ehk kas siis juues kokateed või närides selle lehti. Tee osas ei oska ma seisukohta võtta, olen joonud seda päris palju ning kas on aidanud, ei tea. Inimene ju usub teatavasti seda, mida soovib uskuda.
Närimisega on sama asi. Topid suu lehti täis + mingit möksi, mis katalüsaatorina toimima peaks, mälud tükk aega, kuni suu vahutama hakkab, sülitad lehepuru välja ja uus laks. Well ...
Pildil Tema Ise.