12 veebruar 2008

Boliivia riigina


Kui eelmises kirjatükis kirjutasin et La Paz oma jõukusega just ei hiilga, siis ega maa üldiseski plaanis midagi kerget pole. Tegu on selle kontinendi vaeseima riigiga, pole mõtet pead liiva alla peita.
Põhjuseid, miks juba 1825. aastal Hispaania alt iseseisvunud riik teed jõukuseni pole leidnud, pole palju – vaid üks suur: poliitiline ebastabiilsus on seda riiki kogu iseseisvumiseaja saatnud ning riigipöördeid on maa ajaloo vältel keskmiselt kord aastas toimunud. Mida ehk ei olegi nii vähe. 178 aasta jooksul 192 valitsuskoalitsiooni jne.
Teine suur põhjus miks kaubavahetus ei ole soovitud kiirusega arenenud, peitub ligipääsu puudumisel Vaiksele ookeanile ent selles küsimuses pole nad ise süüst puhtad. Nimelt üle 120 aasta tagasi pandi naabri Peruu`ga seljad kokku ning mindi Tshiililt maid saama. Pole vaja eriline hiromant olla, aru saamaks mis seal siis lõpuks juhtus. Nossu tuli ja mitte vähe ning ühes sellega kadus ligipääs ookeanile + Tshiili liigutas oma piiri ligi 700 km naabrite territooriumi kulul. See fakt muide ajab siinsetel siiamaani karvad püsti ning suhted Tshiiliga on sõbralikkusest kaugel, ent kes alusatas ...
Siis 1932 – 35 otsustati Paraguay`lt Chaco sõjas Gran Chaco ära võtta, kuna seal pidavat naftat leiduma. Tuli sealgi nossu ning ¾ Chaco`st on nüüdseks naaberriigi kontrollida. Naftat pole siiani leidunud, 80 000 sõdurit suri järelikult põhjuseta.
Alles paaril viimasel aastal on stabiilsuse märke olnud võimalik märgata ning tõenäoliselt suurim teene selles on esimesel indiaanisoost ( ehk siis p-õ-l-i-s-r-a-h-v-u-s-e-s-t ) presidendil Evo Morales`il.
Muidu jaguneb elanikkond suhteliselt pooleks, pooled ungarlased ja pooled lätlased. Või oli see pooled põlisrahvuse esindajad ja pooled kolonistide järeltulijad.
Rahvaarv ise ei ole suur: 1,1 miljonil ruutkilomeetril elab natuke üle 9 miljoni elaniku ning kui arvestada La Paz`i osaks kaks miljonit, siis muu maa on väga hõredalt asustatud. Puust ja punaseks: sama hõreda asustatusega võiks eestimaal elada umbes 370 000 inimest.
Levinum keel on muidugi hispaania ent konstitutsiooni järgi on ka 33 muul keelel riigikeele staatus. Majanduses hõlmab teenindussfäär kaks kolmandikku SKTst, põllumajandus 13 % ning tööstustoodang ülejäänu. Mitteametlikult on levinumaks elatusallika viisiks kokaiini tootmine ent statistikas see mõistetavalt ei kajastu. Eesti kokaiinidiilerid oskaksid sellele küsimusele mõistagi paremini vastata.
Aga aitab kuivast faktipurust.
Homseks sünnipäevakingiks käisin täna hommikupoolikul broneerimas rattaretke ” maailma ohtlikumale teele ” ehk rajalõigule kus mootorsõidukitega liigeldes per kilomeeter kõige rohkem inimesi maailmas hukkub. Rajalõigul La Cumbre – Yolosa on pikkust 64 km ning kogu see teekond möödub kuristiku serval. 4600 meetri pealt laskume 1200 peale umbes viie tunniga kui enne kuristikku ei lenda. Seda trippi olen ausalt öeldes reisi algusest saadik oodanud. Järgmises kirjutises aga kõigest lähemalt.
Pildil Parlamendihoone koos üüratu riigilipuga.

2 Comments:

Blogger Reede said...

Igatahes olgu Sul palju õnne nii kuristiku serval kui edasises elus :)

05:53  
Blogger Lonely Rider said...

Suured tanud soovide eest !!! :))

02:15  

Postita kommentaar

<< Home