27 juuni 2006

Itaalia - Austraalia 1:0



Et kõrgem võim olemas on ja ka õiglane, sai kohaliku aja järgi eile öösel kogeda.
Austraalia langes välja ning mulle jäävad püksid jalga ka 2007. aasta sügisel. Seda, kuivõrd õiglane sellist penaltit mängu 94ndal minutil anda on, jääb kohtuniku südametunnistusele ent Tooti lõi selle ära ja parem meeskond jätkab. Ja kui mehed väljakul mõtlevad püsida, liigub Itaalia veel kaugele.
Läbi sai ka siinsete võhikute eufooria oma meeskonna saavutuste üle. Arenenud ühiskonnas on ju kohane, et kui mingi asi sind isegi muhvigi ei huvita, oled siiski sunnitud sellega kursis olema, et small-talk`is järgmine päev kaasa rääkida. Kas see on normaalne, otsustab igaüks.
Seepärast ei ole midagi imestada inimeste müstilisi lootusi oma meeskonna võimalikust käekäigust, kui kohtutakse maailma suurtega. Kui üle poole usub võitu Brasiilia üle ning pea kõik Itaalia vastu, siis ollakse reaalsusest päris kaugel.
Mul ei ole kombeks inimestest halvasti rääkida, tõepoolest pole, seda enam selja taga. Kui aga inimene osutub mingi teema puhul idioodiks, ei suuda ma vaiki olla.
Peres, kus peatusime, tunnistasid nii inglasest peremees, kui soomlasest perenaine, et ei mõista jalka reegleid. See ei takistanud neid aga alustama vaidlust minu ning Marko`ga teemal, kuidas Inglismaal kutsutakse jalgpalli. Kas football, nagu me väitsime või soccer, nagu nemad. Ja täiesti perses, vaidlevad ning vaidlevad. Küsisid, et kas oleme Inglismaal käinud, et teame. Kumbki meist pole käinud, ent nemad on ja korduvalt ning see andis neile alust toetuda oma loogikale, kuigi mäng kõigevähematki ei huvita. Lõpuks läks asi niivõrd väiklaseks, et nad küsisid, kelle majas me peatume. Taaskord tekkis tunne, et oleme varjatud kaameras ning varsti tuleb kuhugi naeratada. See ei saa ju olla võimalik.
Ma usun, et kui riigis, kus jalgpall välja mõeldi, julgeb keegi seda soccer`iks kutsuda on tal eluaega kuskil kolm sekundit järgi. See on umbes sama, kui minna Juhan Paadam`i juubelile kingituseks kaasas Priit Pullerits`u autoportree. Julge peab olema see mees, kes härja ette punaste aluskatega liputama läheb.
Peremehe argumendid olid ka mõistagi tugevad lisaks küsimusele, kelle majas me peatume? Samal õhtul näitas meile austraalia inglise keele sõnastikku, kus loomulikult socceri all mõistetakse euroopa jalgpalli, kuna jalgpalliks on neil see oma maailma idiootseim mäng. Teine paberil fakt oli mail, mida ta järgmisel päeval meie nina ees liputas. Selle oli ta saatnud oma Inglismaal elavale sõbrale ning seal kurtis ta, et eesti ja soome oponmendid teevad talle liiga, et kuidas siis seal seda mängu kutsutakse. Vastus oli, et ega tema ka täpselt spordiga kursis pole, aga on kuulnud teinekord ka soccer`ist räägitavat. Ühesõnaga piisavalt tugevad faktid, et lahendada lisaks meie vaidlusele ka Olof Palme ja John F. Kennedy mõrvad ning tuua päevavalgele Estonia uppumise tegelik põhjus.Kui keegi väidab, et vaidlustes selgub tõde, sooviks ma selle vennaga kokku saada.