09 mai 2006

Tiket Habis*



Kui Tallinna sümboliks teatavasti on Stockmann`i kaubamaja Hullude Päevade ajal, siis Kuala Lumpur`il ning miks ei laiemalt kogu Malaisial on selleks Petronas`e Twin Towers. Nendest räägin homme pikemalt, kuna täna pole midagi rääkida.
Nimelt ärgates hommikul kümne ajal ning peale protseduuride sooritamist vedasin oma ahtri kuskil üheteistkümneks sinna. Ok, ma olin lugenud, et pääsmeid igale päevale on piiratud kogus, üritus ise on tasuta, aga et need juba üheteistkümneks läbi olid, tuli siiski üllatusena. Ja ei aidanud nutmine, et mul on viimane päev siin linnas, homme sõidan koju saksamaale tagasi ja et eilegi jäin pääsmest ilma. Kord on kord ning homme tuleb enne poolt üheksat seal olla.
Välja tulles hakkasin mõtlema, et kuna turiste nagunii 41. korrusest kõrgemale ei lasta ja terve päev on ees, siis võiks lennujaama sõita ning lennukiga tulla. Et nagu mina tuleks ühe lennukiga ühte torni uudistama ning sõber teisega teist torni. Paraku oli sõbral koolituspäev ( maatriks juhtimine ) ning ta ei saanud selles projektis osaleda.
Mõni teine päev siis.
Siin on siiski turist tornide taustal või tornid turisti taustal, kuidas vaja on.
Otsustasin siis kultuuripäeva teha.
Sõitsin KL Monorial`iga ( Bangkok`i Skytrain`i analoog ) selle lõpp-peatusesse, pilet 2,10 ringitit ja pisikese otsimise peale ( kuidas kiirtee alt läbi saada ) jõudsin National Museum`i juurde. Enne selle juurde asumist tahaks teha traditsioonilise kõrvalepõike.
Kuskil nädal enne ärasõitu käisin Rotermanni Soolalaos näitustel - keldrikorrusel oli eesti arhidektuur läbi sajandite ning esimesel ja teisel korrusel Eesti Rahva Muuseumi kõik esitatud võistlustööd koos zhürii kommentaaridega. Minu mäletamist mööda oli töid kuskil 130 umbes ning minu, diletandi arvamuse kohaselt kuskil 10 tööd olid ikka väga kõvad. Ok, loomulikult on tehtud palju kriitikat võidutöö aadressil, täiesti ebafunktsionaalse lahenduse tõttu. Ma olen ka seda meelt, et oli ka ehk parimaid töid, ent kui küsimus on siiski rahvusliku uhkuse ühest väljendusvormist, pole mõtet siiski uut Tartu Kaubamaja ehitada. Projekti kogumaksumuseks tuleb ju kindlasti üle poole miljardi ning võiks kordki ehitada midagi sellist, millega annab eestit reaalselt müüa, mis võiks saada arhidektuuriliselt üheks eesti sümboliks. Vanalinna siluett on juba praegu p...... keeratud kohalike nn. pilvelõhkujatega ning seda kaua enam ei müü.
Ok, aga kohalik rahvusmuuseum näeb välja selline ning oli tõesti väga laiaulatusliku väljapanekuga. Hõlmas kogu ajalugu suhteliselt põhjalikult ning eksponaate oli rikkalikult. Pilet oli 2 ringitit. Siis käisin veel kõrvalasuvas tekstiiligaleriis ning suundusin taaskord teiselepoole suurt teed olevasse parki, kus jätkuks tegevust arvan, mitmeks päevaks. Ma läksin kõigepealt Tun Abdul Razak`i ( Malaisia teine peaminister aastatel 1970 - 1976 ) memoriaalmuuseumis ning sealt käinuna suundusin politseimuuseumi. Viimane meeldis mulle väga ? põhjalik, palju eksponaate, ajalugu/tänapäeva, kõike piisavalt palju. Näiteks sain teada, et lisaks vaimsetele omadustele nõutakse politseiks pürgijatelt pikkust meestel 1.57 cm minimaalselt, naistel 1.47. Kaal meestel 47 kilo minimaalselt, naistel 42. Meeste rinnaümbermõõt min. 81 cm, naistel seda millegipärast ei nõuta. Palgaastmed ca. 500 jungal kuni 4000 komisaaril.
Kuna kell hakkas palju olema ning ka vihma sadas, siis jäi osades paikades käimata. Näiteks liblikapargis, planetaariumis ning rahvusgaleriis, aga tuleb mingi teine päev sinna veel tagasi minna.
Eile õhtul netis olles sain pisut muiata. Sealt ära tulles jäi pilk kuvarile pidama ning märkasin üllatuseks, et kell on ju siin tund aega ees võrreldes taimaaga ehk siis ajavahe eestiga 5 tundi. Olin kuskil poolteist ööpäeva pimeduses kompinud.

*No More Tickets