04 mai 2006

The Beach



Mõned kuud tagasi ärkasin öösel mingi robina peale. Peagi selgus, et see tuli mu DVD riiulist ning kaks hiirt olid filmikarpe närimas. Poolkogemata jäin kuulama nende vestlust närimise ajal.
Mis sul käsil on, küsis üks.
The Beach DiCaprio`ga peaosas, vastas teine
Ja kuidas on?
Ei tea, raamat oli parem, tõdes seepeale teine, film on lihtsalt üks happy läbu, raamat proovis midagi tõestada.

Raamat vs. film, ema vs. tütar, jalgpall vs. seks, Anne Veski vs. Marju Länik ? suured vastasseisud läbi aegade.
Alex Garlandi raamat on muutunud legendiks ning see on saanud paljud rändurid maailmas suundama end väikestele Ko Phi Phi saartele, kus osaliselt selle raamatu põhjal valminud filmi võtted toimusid. Ehk siis biitsivõtted toimusid Maya Beach`i rahvuspargis ning dzunglistseenid hoopis Ao-Nangi lähedal RayLay poolsaarel.
Kuigi enne filmivõtteid oli kohalike elanike vastasseis suur, sooritati valitsuse loaga filmivõtted Maya Beach`il planeeritud ajal 1999. aasta alguses. Valitsuse põhjendus oli, et kuigi looduse tasakaal saab rikutud mingil määral, aitab filmist tulenev PR 1997. aasta majanduskrahhi üleelanud riigil turistide raha sisse tuua ja kaudselt kogu seda majandusharu edendada. Ja ega nad selle arvestusega mööda ei pannud.
Raamatus ettenähtud tasase ranna jaoks, kus saaks jalkat mängida, toodi kohale ekskavaator, mis siis liivaluited tasandas. Osa taimestikust kõrvaldati, juurde istutati 60 palmi, mida seal alguses polnud. Pärast võtteid palmid viidi minema, kuid taimestikku, näiteks osasid liiliaid, enam juurduma ei saadud. Samuti viis esimene sügismürsk endaga kaasa tasandatud rannaliiva ning endiste tasaselt kõrgeneva luidete asemel on nüüd paarimeetrine vall-seljak võimisiganesselleeestikeelnenimetussiiskapole.
Arvutigraafika abil liideti üks kalju juurde, ja nii saadi esialgsest lahesopist kinnine rand, kus siis see paradiisibeach asub.
Ja turiste tuuakse paatidega pea minutiliste vahedega siia imetlema seda RANDA.
Seega on asi mõistagi kahe otsaga nagu asjad üldse, mitte ainuüksi vihmauss pole.
Ühest küljest keerati taaskord üks paraiisirand persse, teisest küljest on peale filme pelgalt selle saare pärast Taisse tulnud turiste, julgen arvata, kümneid tuhandeid ning vaevalt minagi omi bath`e muidu neile saartele jätnud oleks.
Ei usu, et armsal maarjamaalgi leidub maakonda või kohalikku omavalitsust kes kasvõi riskides kübekese faunakogumi looduslikku tasakaalu rikkudes, keelduks sellisest pakkumisest. Loodavad töökohad ning miljonid ning miljonid turistide taskupõhjast summutaks aegsasti roheliste protestikisa. Money talks, bullshit walks.
Filmist ka mõned sõnad.
Paljude isehakanud kriitikute meelest on see loomulikult pask. Juba fakt, et ilus poiss Leonardo peaosas on delegeerib selle, et sealt ei saa koorduda muud, kui tavalist hollivuudi meistriimsaasta.
Paljude meelest on ka rezhissööri Danny Boyle teostus nõrk ning ta ei küüni kuidagi oma eelnenud Trainspotting`u tasemeni.
Kes kuidas. Kui siiski piiluda linateost üle oma eelarvamustemüüri, võib siiski saada päris nauditava filmielamuse. Ma ei väidagi, et linateos midagi vapustavat oleks ning ei kuulu see mu top 5 filmide hulka ent hea ning nauditav on see siiski. Teatavad klisheed loomulikult esinevad, kuid hingematvad looduskaadrid ning siiski piisavalt hästi välja mängitud tegelaskujud saavad mind seda filmi teinekordki vaatama.
Pelgalt peaosatäitja antipaatia tõttu filmile hinnangu andmine või üleüldse vaatamata jätmine on mõistagi igaühe isiklik tragöödia.
Mis Leo talenditusse puutub, siis andke mulle andeks, kui nii viletsate näitlejavõimetega saab eraelus Giselle`t ning paljusid teisigi põrutada, võiksin ka mina tema pükstes olla. Ülekantud tähenduses mõistagi.