25 aprill 2006

Turism



Võrreldes teiste Kagu - Aasia riikidega pole Tai majanduskasv samaväärne olnud viimastel aastatel, aga tubli 5% kasv on ette näidata küll. Bath on tugevnenud ning eksport, eeskätt elektroonika ning tekstiilitoodangu väljavedu, kasvanud.
Turismi osaks SKPst arvatakse olevat vähemalt 10% ehk samavõrra kui mu mäletamist mööda Eestil naftatransiidi osa. Turistide hulgaks, kes aastas Taid külastavad, loetakse umbes kümme miljonit ning seega ei ole nende sissetoodav raha päris tühine. Ehkki lähiminevikus on tagasilööke tulnud seoses linnugripi ning poolteist aastat tagasi toimunud maavärinaga, läheb nüüd juba paremini.
Igal juhul paistab, et turismiäril läheb pärast detsembris 2004 toimunud katastroofi taas hästi. Seisak oli lühiajaline ning nüüd on ehitustegevus taas täie hoo sisse saanud. Bangkok`i kesklinn oli üksainus (ehitus)töömaa, kuhu järjest uusi pilvelõhkujaid ja ostukeskusi rajati. Sama tähendasin ka Pattayal olles, kus seitse päeva nädalas hommikust õhtuni hotelle ning elumaju kerkis ning kõige rohkem torkab see silma siin saarel ringi sõites.
Kes mida väidab, on Phuket populaarsem puhkamiskoht kui Koh Samui, fakt on see et kuhu ka siin ei vaataks, saavad põlispuud ning palmisalud teed teha üha uutele ning uutele hoonetekompleksidele. Kuigi suur osa saare põhja- ja läänerannikust on üksteisekõrvale ehitatud resortidest täis, on vaba ehituspinda veel küllaga ning seda ei jäeta kasutamata. Rajatakse mõistagi ka erasektorile müügiks mõeldud elamispindu, eelkõige maju ning villasid.
Samas tuleb seda nentida, et kui Pattaya on venelaste poolt avastatud, siis siin olen märganud ainult ühe kinnisvarafirma reklaamis venekeelset teksti. Aga siinsete turistide osakaalus ongi lääne-eurooplasi, eelkõige sakslasi vist enim.
Populaarne see saar igal juhul on, võttes kasvõi arvesse fakti, et ainuüksi Bangkok`ist tuleb päevas ca. 30 otselendu siia, lisaks sellele on otseühendused ka Singapuri, Malaisia ning Hong-kong`iga.
Samas, rongiga tavajaamadest läbisõites ning ka muidu aknast välja vaadates oli olukord mõistagi nukram. Tundub et kinnisvaraarenduse kiire kasv koondub sinna kus turiste liigub, kellele on võimalik aastas 365 päeva päikest ja vähemalt +25 kraadi müüa. Ok, mõned üksikud vihmapäevad välja jätta.Teisest küljest pole ma ju osakestki taimaast veel näinud. Turistilõkse peamiselt.