07 september 2009

Warsowa



Usun et minuealistel ( ehk 1900-1910 a. ilmavalgust näinud ) ning pisut vanemal generatsioonil seostub Poola eelkõige päevapikkuse bussisõiduga kord minnes Euroopasse ja siis sealt tagasitulles. Nüüd muidugi valdavalt lennatakse ent piiride avanedes oli siiski bussisõit see ilma milleta läänedessanti ette ei kujutanud. Poolamaast kui sellisest suurem ettekujutus puudub ehkki läbitud on seda korduvalt ning see pole just asi, mille üle suurt joovastust tunda. Tõsi, olles mida imelikumates urgastes laias maailmas mehetegusid teinud, olen sunnitud tunnistama et ka Maarjamaa kaks L-tähega algavat lõunanaabrit on suhteliselt pealiskaudse huvi osaliseks saanud. Nuustaku/Pariisi võrdlus polegi päris õhust võetud ning lokaalset arenguruumi seega veel küllalt.
Poola pealinn assotseerus mulle siiamaani bussiaknast nähtuga ning seetõttu otsustasingi nüüd kasvõi ühe päeva/öö selle lünga parandamisele pühendada. Tõsi, üks päev 1,7 milj. linnas pole just suurem asi näitaja ent parem seegi kui tühjad pihud.
Hommikul lõin luugid kell seitse lahti ning poole kaheksast alustasin Ryki´st allesjäänud teekonda pealinnani, läbida pisut üle 100 km. Pühapäeva varahommikune pealinn oli autodest lage ning see hõlbustas märgatavalt turisti liiklemist. Olles mõned hostellid antipaatsuse tõttu koha peal üle vaadates listist eemaldanud ning mõnede täis olles, leidsin üheks ööks öömaja Oki Doki nimelisest asutusest.
Nagu tavaliselt uute suurlinnade puhul sai kõvasti ringi jalutatud ning soovituslikud igapäevased 10 000 sammu tõenäoliselt mitmekordselt täidetud.
Sügis on linnas ning seda hoomab siin rohkem kui eelmises peatuspaigas kus vananaiste suvi veel täiega elamist elas. Kui Vinnitsa päevased temperatuurid kõikusid 22 ja 34 vahel, siis siin oli +14 ning lisaks mulle vaid paar hullu shortsidega ringi liikumas. Samas, Keskerakonnale antud lubadusega shortse kuni 3. veebruarini kanda pole mul pääseteed – alles siis saab karupüksid man võtta. Mõned aastad tagasi Singapuri +33st Austraaliasse lennates ( allakirjutanu harituse baastase ütles et kängurumaal valitseb aastaringselt +30/35 + päike + bikiinid + kaunid naised + palju muudki mis kohapeal vääraks osutus ) ning Adelaide lennujaamast +13sse väljudes oli ainukese shortsimehena situatsioon sama.
Homme hommikul Gdansk´i.
Pildil pühapäeva varahommik uimases metropolikohvikus.