14 september 2009

Kolmas päev ... ja koju



Kolmanda päeva esimeses mängus näitasid venelased paiguti päris ladusat koostööd ent lõpuks võtsid prantslased ikka oma. Tuleb vist vaikselt nõustuma hakata et Parker on selle turniiri parimaid tagamehi et mitte öelda parim. Olles vahepeal juba seitsme punktiga taga, oli just mängujuhina tegutsev Parker see kes masina käima tõmbas ning meeskonna võidusadamasse triivis. Tõsi, selles one-man-show´s peitub ka prantslaste Achilleuse kand ehk võrdväärset asendajat San Antonio Spurs´i tagamehele pole ning võimaliku vigastuse korral on konnasööjatel kellad. Aga kuniks mäng laabub on ok.
Venemaa kaotus tähendas seda et prantslased võitsid grupi ning ka Venamaa pääseb edasi, iseasi mitmendana ning millise tabeliseisuga.
Lihtne matemaatika ütles järgmist: Läti kaotas Venemaale -13 ning Venemaa Saksamaale -3ga. Seega lätlaste +8 võidu korral oleks korvidevahe sakslastega sama ent omavahelise mänguga lõunanaabrid edasi, +9 alates võiduga igal juhul edasi ning alla +8 edasi nahkpüksid.
Mäng algas närviliselt ning mõõduvõtmise kaalukust oli märgata ka mänguplatsil toimuvast. Näiteks Kambala võttis alustuseks kohe kaks ründeviga millest üks oli Femmerlingi näitlemise vili ent kuna kohtuniku vile oli käinud, polnud enam tagasiteed. Saalis oli nende mängude jooksul lisaks kahele tabloole üleval ka suur ekraan, millel näidati sama pilti, mis tõenäoliselt vaatajate kodudesse jõudis, selle vahega mõistagi et kordusi ei näidatud. Rahvas ( loe 3500 Läti fännI ) oleks mõne korduse peale lihtsalt paiga maatasa teinud.
Kambala võttis niisiis kaks ründeviga ning Biedrins paar lolli viga + kolmas esiliinimees Hermanis ka mõned - seega hakkasid mängu edenedes pikkade vead kollitama.
Mäng läks oma soodu ning lätlastele soodsalt, poolajaks +8 nagu vaja.
Teisel poolajal jätkus sama stsenaarium: kord lätlased 7-8 punniga ees, siis võtsid sakesmannid asja 3-4 peale ja nii läheneti lõpuni. Viimasel minutil läks asi karmiks ära kui lätlased tabasid kõigepealt kolmese ning peale sakslaste pallikaotust läks Skele üksi läbi ning raius oma 1.92 cm pikkusega palli kahe käega pealt sisse. Rahvas pidi hulluks minema, +10 ja sakslaste aeg.
See mis ümberringi toimus, oli täiesti kujutlematu. Minu ees istuvad sakslaste suurusjärgus 100 fännI istusid haudvaikselt ent ümber nende käis kõrvulukustav lärm. Minu kõrval seisis kohalik, Gdansk´i kossuhuviline ning seepeale kui selgus et üks kõige kõvemini karjuv fänn polegi Lätist vaid hoopis selle põhjapoolsest riigist ütles: Poola, Eesti, mis vahet seal on - Hitler kaput !!!
Mängu lõpuni jäi 32 sekundit ja sakslaste rünnak. Lätlased sulgesid kõik kaitsjad ja ründajad ära, vaid Jagla jäeti kolmese joone taha vabaks. Sakslased toimetasid palli temale ning see idioot otsustas esimest korda selle turniiri jooksul seitsmelt meetrilt peale visata - sees ! +7 ja Läti rünnak. Kiirustatud lahendus, pingilt tõusnud Kalve saab palli, talle viga ning tulistab mõlemad vabavisked mööda. Jagla saab kaitselaua, talle viga ning tabab 2st vabaviskest ühe.
Viimane rünnak lätlastele kes toimetavad palli taaskord Kalve´le ent tema 10 meetrilt sooritatud vise tabab korvirõngast. Oleks sisse pannud, oleks rahvuskangelane olnud, nüüd - kojuminek.
Sakslaste joovastudes ning väljakule ringi kogunedes kostitab Kambala tagamees Hamann´i veel vasaku küünarnukiga ning õige ka. See episood jääb mul paraku kohapeal märkamata vaid leian selle pärast kodus olles, interneti avarustest.
Kokkuvõtvalt - oli emotsionaalselt meeletu power´iga turniir ent läks nagu alati.
Pildil paar läti poolehoidjat teisipäevaselt prantslaste vastu peetud mängult tagasi sõitmas. Parempoolne fänn on Ilvars Piziks kes kunagi, sama aastakäigu mehena Rauno Pehka´ga on temaga koos Riia ASK´s mänginud. 195 cm puhas number kolm ent nüüdseks on mängimised mängitud ja ka kaal on tõusnud 122 kiloni.