25 jaanuar 2008

Nazca jooned lennukiaknast



Ühte pean kohe alguses tunnistama.
Väga palju infot, mis teiste rändurite blogidest üles korjanud olen, on äärmiselt kasulikuks osutunud ( ja tõesekski, mis seal salata ) ent see osa mis puudutab siinset aastavahetuse ning - alguse peak – seasoni küll paika ei pea.
Igal pool ( pean silmas kus kahvanäod liiguvad ) lausa haigutab tühjus ning vastavalt sellele on ka hinnad all ning neistki saab veel tingida. Võtame näiteks suvalise hotelli ning selle letihinnaks 15 dollarit. Mitte mingi probleem pole see hind 10 peale tingida. 12 pealt kaheksale janiiedasi. Kuuedollarist hinda muidugi enam tingima ei hakka ent arvan et saite aru, mida ma üritasin selgitada.
Sama on ka tuuridega. Ka nende hinnad tulevad alla kui soovijaid on vähe ning soov mingitki käivet teha.
Ka eile, kui käisime tänaseks lennukituuri Nazca iidsetele liiva joonistatud kujutistele ostmas , millest saab ainult lennuki pealt parima ülevaate, kukkus hind koheselt. Tipp-hooaja kuni 65 USD maksevat reisi pakuti meile alguses 45ga ning saime selle 35ga.
Peale hommikusööki ning uimerdamist viis auto meid 11ks lennuväljale, kus alguses näidati pooletunnine tutvustav video.
Kui nüüd natuke tausta rääkida, siis aastatel 300 enne tziisus kraisti sündi kuni 600 peale joonistasid kohalikud nazca – usulised ( aeg enne inkade saabumist ) umbes 500 ruutkilomeetrilisele alale geomeetriliselt ülitäpseid kujundeid ning jooni. Ja need kujundid pole mitte meetrised, vaid üle sadagi meetri pikad ning tõepoolest – sirged nagu Väleku nool.
Kujundeid on 13 ning esitavad need erinevaid loomi ning geomeetrilisi tahukaid. Loomadest on esile toodud näiteks koolibri, koer, ahv, äblik ning vaal. Üks seletus justnimelt nende loomade valimisele tuli ka filmist esile ehk shamaan, tõmmanud ennast segi dzunglitaimede hallusioone tekitavatest ürtidest, kasutab transis enda kujutamisel justnimelt nende loomade parimaid pooli ehk ahvi kiirust ning elastsust, koolibri täpsusvõimet jne.
Lennukipealt vaadatuna olid kujutised muidugi äärmiselt muljetavaldavad. Need ” leiti ” muide aastal 1910 kui esimesi transiitlende tehes üle selle piirkonna lendama asuti.
Peale videot kutsus reisikorraldaja – giid - piloot ühes isikus meid lennuki juurde ning astusime neljakohalisse väikelennukisse sisse et pooletunnine õhulend sooritada. Minu jaoks oli selline väikelennukiga õhusõit esimene selles elus ning justnimelt selline rahutu rappumine nagu oodata oli. Enamuse kujundite kohal sai veel spiraale tehtud et kummaltki poolt aknast pildistada saaks ning lisaks korralik turbulents.
Ütleme nii et peale maandumist ning näost kahvatuna oli esimene käik poti suunas mis sai ühendlüliks minu kõhust tuleva rikkaliku kontinentaalse hotelli hommikusöögi ( kaks mikrokuklit, 1gr võid, 0,001 gr dzemmi ning sõrmkübaratäis mahla ) ja Nazca kanalisatsioonitrassi vahel.
Elamuse sai siiski kätte ning taaskord võib ühe atraktsiooni nimekirjast maha tõmmata.
Seda tahan siiski lõpuks öelda neile miljonitele lugejatele, kes on oma maja, korteri ja ämma ära pantinud ning saadud raha William Hill`i kihlveokontorisse viinud ja mulle panustanud – minust ei saa esimest eestimaist astronauti. Isegi kosmonauti mitte. Mul läheb süda pahaks juba peale sellist kerget turbulentsi saja meetri kõrgusel.
Seega mina teile teie poolt minu peale panustatud raha tagasi ei maksa. Ja suhteliselt mõttetu on sel teemal mulle edaspidi ka helistada.
Pildil lind.