08 august 2006

Liikluskultuuri(tuse)st



Inimeste seas on laialdaselt levinud arvamus justkui oleks sae(kaatri)meestel viis sõrme ning olgem ausad, niimoodi see keskmiselt kipub olemagi. Viis sõrme siis mõistagi kahe käe peale kokku. Ülejäänud lähevad kaduma töö käigus, nn. loomulik kadu. Eile jättis Dan oma keskmise, fakisõrme, sae vahele ning see on nüüd tunduvalt lühem. Täna sai haiglast välja ning homme lähen teda koju vaatama, teen ehk mõne pildigi. Eks arvamusi on erinevaid ent mina olen veelgi seda meelt et vahetult enne õnnetust olnud lõunapausi ajal sissetõmmatud marikogusel oli oma osa juhtunus. Aga oletustega pole enam midagi teha, uued sõrmed uues elus ...
Rääkima pidin siiski hoopis liiklusest ja autondusest üleüldse.
Bensuhinnast ehk kõigepealt. Millalgi sattusid mulle kätte ühe uuringu tulemused, kus küsiti inimestelt, mis asjad kõige rohkem muret teevad ehk mille üle kõige rohkem kurdate. Katsun selle üles otsida ning kunagi ehk pikemalt kommenteerida ent nii meeste, kui naiste tabelites oli esikohal bensu hind. Austraalia on teadupärast naftatootja riik, tõsi ma ei mäleta enam, mitmendal kohal maailmas ning seetõttu on siin läbi aegade bensuhind madal olnud. Ent nüüd, koos naftabarreli kaloppeeriva hinnatõusuga on ka siin jaemüügi hind tõusnud. Ent olgem ausad, sellist idiootsust nagu eestis Statoil & Co viljeleb, et kui maailmaturul barrel tõuseb uuele rekordtasemele ( nagu nüüd vist USD 78 ) siis kohe ka automaadselt jaemüügihind kerkib, olgugi et mahutid on vana hinnaga staffi täis, siin siiski ei näe. Üleüldse, siin pole olnud märgata mitte mingeid kõikumisi ning kogu selle kahe ja poole kuu jooksul, mis siin olen olnud, on hind keskmiselt sama olnud. Tõsi, pisikesi erinevusi on olnud osariikide vahel ent see tuleneb sellest et osad osariigid ( näiteks praegu siin Queensland ) doteerivad jaemüügihinda. Mis on aga huvitav ehk, hind sõltub konkreetsest nädalapäevast. Kõige kallim päev on neljapäev ( nädalalõpp on vaikselt algamas ... ) ning alates sealt hakkab tasapisi alla tulema kuniks kolmapäevaks langeb kõige madalamale et siis taas neljapäeva hommikul tipus olla ja niimoodi iga nädal. Et mitte jutt liiga kuiv poleks, siis pisut numbreid. Tipus olev hind ( jutt käib levinumast Unleaded bensiinist oktaaniarvuga vist 92 ) on olnud AUD 1.35 ehk siis umbes 12,5 EEKi ning see on siis tõesti neljapäeviti. Tulles siis kogu aeg allapoole jõuab ta kuskil AUD 1.18ni ehk alla 11 krooni teisipäevaks-kolmapäevaks. Sellise hinnaga käisin näiteks tänagi tankimas. Ok, ega seal eriti vahet pole, kui just 1000 liitrit korraga ei tangi ( ma tavaliselt 1000 liitrit korraga ei tangi ) ent eks aastapeale säästu koguneb. Mu võrr võtab nagunii u. 5 liitrit sajale ning kilomeetreid, arvestades et tööle on 6 km ja jõusaali 3 km, nagunii eriti ei kogune, seega vahet pole.
Siin on eelmise pühapäeva hind.
Diisli hind püsib kogu aeg samana ehk umbes AUD 1.30 ja gaasihind on umbes 53 centi.
Mõistagi heietavad ka siin paljud vanu häid aegu tagasi, kui bens eriti midagi ei maksnud. Näiteks kolm aastat tagasi oli ca. 60 centi olnud ning veel aasta tagasi ka alla dollari.
Seega, nagu juba eelnevaltki kirjutanud olen, pole midagi imestada et neljaliitrine mootor ka väiksematel autodel äärmiselt levinud on olnud kuni viimase ajani.
Üleüldse ega siin inimesed näiteks autot soetades bensukulule tähelepanu pööranud pole aga sellest räägin ehk millalgi pikemalt.
Samamoodi, näiteks vahemaadest rääkides ega sulle keegi ei ütle, et ok sinna linna või kohta on 200 km. Öeldakse ikka, et kaks tundi sõitu, nagu ameerikas kombeks. Või et sinna sõidad neli tundi.
Mis liikluskultuuri endasse puutub, siis on see tegelikult täitsa hea siin. Võttes arvesse, et maa on multikultuurne ning kümnete rahvustega esindatud, siis nad armastavad ise ehk läbi väikese huumoriprisma öelda, et iga rahvus toob kaasa oma liiklemisideid ( traffic ideas ). Eks mõnikord hakkab see ka silma, kui mõni juht oma ideega lagedale tuleb. Palju on mõistagi ka puust ja punaseks tehtud, näiteks saared mis tänavate keskel on, neile on igaleühele silt kinnitatud, et proovime ikka vasakult sõita, nagu siit pildi pealtki näha on. Või siis kiirteele sõites kui mõni harjumuspäraselt paremalt realt läheneda tahab, leiab eest sildi Wrong way - Go back !!!
Aga muidu tõesti, nagu mainisin, kultuur on hea ning teineteist austatakse. Ka jalakäija on liikleja, mitte märklaud ning lastakse ilusti üle tee. Samamoodi jäävad ka jalgratturid ellu.
Muide, promillipiir vist erineb ka osariikide vahel ent siin Queenslandis on selleks 1,05 ehk päris kõrge. Suurem mees saab suure ( 0.8 l ) õlu alla lasta ning võib veel sõita küll. Samas, vähemalt lehti lugedes suurematest õnnetustest juttu pole olnud, ehk näitab siis seegi, et liigelda osatakse.
Kiirus linnades on 60 km/h, mõne üksiku kooli juures 40 ent selle kiirusega keegi ei sõida. Alguses üks turist sõitis oma võrriga, sest oli kuulnud, et politsei laksab teinekord isegi 2 km ülekiiruse eest täiega ent praegu sõidab ka tema nagu kõik muudki 70-80ga. Ka kasutas seesama turist iga jumal kord turvavööd trahvi kartuses ent ka see olukord on nüüd kontrolli all.
Politseid ennast näeb siin harva. Ok, kiirusemõõtmist need maasturid teevad ent patrulli endeid eriti näha pole. Kas on ka probleem kaadripuuduses - ei tea.
Lõpuks veel üks pilt käsipesulast, kus tõepoolest saab päris soodsalt oma silmarõõmu ( pean silmas autot, mitte naist ) ära pesta. Iga kahedollarilise mündiga on sul kolm minutit aega ning samast survepüstolist tuleb nii shampoon, kui vesi, kui ka mingi vahasegu. Ütleme nii, et mina saan küll selle kolme minutiga hakkama ja saab puhtaks küll. Tõsi, on ka siin automaatpesulaid, nende hindu ma ei mäleta, olid vist 12-13 dollari kandis.
Sellised lood siis täna.
Kui kellelgi Ford Sierra 2.0 l kardaanipuksi üle on, võiks saata.