29 november 2007

Interneti võlud

Eelnevalt olin lugenud et netiühendus kogu kuubamaal peaaegu puudub ning ka seda üsna mõistetavatel põhjustel. Teadmatuses olevat pööblit on ju alati lihtsam kontrollida olnud ning sama taktika on ka siin. Tõenäoliselt mingil valitud seltskonnal siiski on ligipääs ning vajavad seda juba kasvõi töögi poolest, ent see seltskond on usutavasti äärmiselt väikearvuline.
Majutuse pakkuja käest asja uurides ei osanud ta muud öelda et võiksin suurematest ( ja kallimatest ) hotellidest küsida, mida ma ka tegin. Ja leidsingi ühenduse välismaailmaga nii imelik kui see ka pole. Aga aga ...
Paaris suuremas hotellis oli internetipunkt täitsa olemas paari oma arvutiga ent sinna võrku läpparit ühendada ei lastud ning hindki mida küsiti tunnise seansi eest oli 6 CUC.
Ühest hotellist juhatati mind aga konkureerivasse asutusse ning tõenäoliselt linna ühte kõige kallimasse hotelli nimega Hotel Parque Central kus ainukesena pidi wi-fi olema.
Siis sinna ning sealsesse ärikeskusesse. Tõesti, on võimalik ning tund välismaailmaga maksab 8 CUC ehk 96 krooni !!! Ma ei tea kas naerda või nutta sellise hinna peale või mõlemat ja kordamööda. Tõsi, saab ka tunduvalt odavamalt kui näiteks 5 tunni kaart soetada. Selle hinnaks oleks 35 CUC ehk 420 krooni ehk 84 krooni tund ...
Võtsin tunnise kaardi mida õnneks ei tule koheselt ära kasutada, vaid sai ka jupi kaupa. Ühendus ise on aga piisavalt aeglane ning seetõttu mul ei õnnestu praegu pilte jutu juurde laadida.
Edasise suhtes, nüüd kui saart mööda lõuna poole hakkan liikuma, on mu optimism interneti suhtes mõistagi veelgi väiksem ning võib vabalt olla et uusi postitusi lähinädalal ei tule. Aga võib ka teisiti olla, nagu alati.
Sama piiratud kui netiühendus, on ka mobiililevi ning tavakodanikul pole võimalik mobiili omada, kui see just välismaalase nimel pole. Kuipalju siin tõtt on, ei oska öelda, aga sellise käsitluse olen kohalikega suhtlemisel saanud.
Mobiilide vähene levik tingib siis selle, et sellise riistapuu omanikud räägivad tänaval sellega kõva häälega, et kõik ikka näeksid, kellega tegu on.