13 september 2006

FC Levadia - Newcastle FC



Neljapäevase suure mängu eel paar sõna taaskord vutist.
Ma olen viimase kümnendi olnud Levadia fänn, nii siis kui nime ees oli Maardu, kui ka peale seda perioodi. Kes veel aru pole saanud, siis eestlased lihtsalt ei oska seda mängu mängida. Mingil määral jääb kõrvade vahelt puudu, mingil määral on saatuslikuks saanud vale treenerivalik. Kiired pallimängud ( R.I.P. eesti korvpall ) lihtsalt ei sobi maarjamaalase aeglase mõtlemisega. Muidugi, me ju tulime 91.aastal kossus liidu meistriks jne. Jah, ka Lõvid olid kõvad Ubakivi käe all. See aga näitabki seda, et on tarvis tugevat ning autoriteetset treenerit, mitte mingeid hollandi maakooli juuniori omi rahvusmeeskonna etteotsa. Niikaua, kuni sellest aru ei saada, jääb ainsaks lohutuseks Operi väravat Venemaa vastu jälle ja jälle korrata. 17 punkti valiksarjas oli hea nali, ainult et mõned võisid ju ka tõsiselt seda huumorit võtta.
Aga rääkima pidin Levadiast.
Kuigi tegu pole enam puhtalt vene meeskonnaga, on mõjutused endiselt suured, slaavi temperamendiga on sel aastal eestis puhas töö tehtud ning ka eurosarjas lõpuks ometi suure väljakutseni jõutud.
Newcastle on nime poolest kõva muidugi ja ka mängijate nimekiri suht esinduslik. See on aga asi, mille ees kunagi ei tasuks aukartust tunda ja usun et Rüütli kogenud treenerina suudab meestesse eneseusku süstida. Arvestama peab ju eelkõige seda, et Inglise Liiga alles algas ning mõne vooruga ideaalset üksteisemõistmist pole veel saavutatud. Veelgi enam, Newcastle tuleb Tallinna hõlmad valla, rääkigu treener kuipalju tahes hooaja tähtsamast mängust ja tugevast vastasest. Mängijad tulevad ikka perifeeriasse jalgratast tooma. Siin aga peitubki kodumeeskonna võimalus.
Kõige tähtsam, mis üldse olla saab esimeses mängus, on mõistagi oma värav puhas hoida. Sellest lähtuvalt taktika ka seatakse kindlasti. Ning kui see ülesanne täidetakse, siis ise üks ära lüüa ning ongi kunnossa. Paberil on asi mõistagi lihtne.
Kinni tuleb saada kiired ääred Duff ning Luque, neilt mänguisu ära võtta. Eks Levadia kaitse ning väravavaht Kotenko saavad harukordse võimaluse enda headust näidata. Parem kui ühegi agendi jutt, on ju livena kasvõi Inglismaal hea mäng maha pidada ja edasine võib mõne mehe jaoks juba ajalugu olla. Tore ju on, kui meil oma mees Arsenali pinki soojendab, aga oleks viimane aeg ka keegi väljakumangijatest sinna saada. Vaevalt selleks 33-aastane Lemsalu on ent ega midagi võimatut pole. See on nüüd mõistagi väga meelevaldne näide ent AC Milani kaitsetroikal on ju vanust vastavalt Maldini`l 38, Cafu`l 36 ning iginoorel Costacurta`l 40. Ja mängivad nagu noored jumalad. Ok, Lemsalu lemsaluks ent on ju rida andekaid noori, kes saavad elushansi end näidata. Ja vaevalt see neil endal teadmata on.
Tulemust ei tahaks ennustama hakata ent loodan, et esimene mäng lõpeb 1:0 Levadiale ja teine 1:1. Väga julge ning ebarealistlik ennustus ent ... pall on ümmargune.